Overzicht workshops

Er zijn tal van zeer uiteenlopende workshops bij Share the Power. De workshops starten om 13.00 uur en om 14.45 uur. Elke workshop duurt vijf kwartier. Als je je toegangskaart bestelt kun je meteen kiezen aan welke twee workshops je wilt meedoen. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de keuze!

1. Ouders onder elkaar

Of je kind hiv heeft opgelopen gedurende zijn of haar leven of geboren is met hiv. Of je kind nog op school zit of al lang en breed volwassen is: hoe is het voor jou dat je kind hiv heeft? Deze workshop wordt begeleid door een moeder die zelf een dochter heeft die leeft met hiv. (Let op: alleen tijdens workshopronde 1.)

Schrijf je hier in!

2. De gezondheid van kinderen die met hiv zijn geboren

Een gesprek tussen in hiv gespecialiseerde kinderarts Sibyl Geelen (Wilhelmina kinderziekenhuis Utrecht) en ouders van schoolgaande kinderen over de gezondheid van kinderen die met hiv zijn geboren. (Let op: alleen tijdens workshopronde 2.)

Schrijf je hier in!

3. Je mentale gezondheid

Veel mensen die leven met hiv hebben een ondetecteerbare viral load en met velen gaat het lichamelijk goed. Of zelfs heel goed. Maar je mentale gezondheid kan een heel ander verhaal zijn. Sta je midden in het leven of heb je juist last van somberheid of ben je om een andere reden mentaal uit balans? Bij deze workshop bespreken we wat je kunt doen als je wilt werken aan je mentale gezondheid.

Schrijf je hier in!

4. De regie nemen als je net hiv hebt

Hoe neem je de touwtjes weer in handen als je nog niet zo lang weet dat je hiv hebt? Dat is het onderwerp van deze heel interactieve workshop met stellingen en een presentatie verzorgd door workshopbegeleider Loek Elsenburg. Loek is hiv-verpleegkundige én leeft zelf met hiv. (Let op: alleen tijdens workshopronde 1.)

Schrijf je hier in!

5. De regie nemen als je oud wordt

Hoe houd je de regie over je leven als je oud wordt en je zelfstandigheid onder druk komt te staan? Dat staat centraal in deze heel interactieve workshop met stellingen en een presentatie verzorgd door workshopbegeleider Loek Elsenburg. Loek is hiv-verpleegkundige én leeft zelf met hiv. (Let op: alleen tijdens workshopronde 2.)

Schrijf je hier in!

6. Chemseks - Hoe blijft de seks geil? 

Het komt steeds vaker voor: het gebruik van drugs tijdens seks. Vooral de opkomst van crystal meth en slammen (het injecteren van drugs) nemen toe. Mainline is de organisatie die de gezondheid van mensen die drugs gebruiken bevordert. Leon Knoops van Mainline gaat bij deze workshop in gesprek over chemseks. Zonder oordeel! Zowel de positieve ervaringen als de problematische kant komen aan bod. Wat is de impact op je persoonlijke leven? Hoe dragen wij als community verantwoordelijkheid? (Let op: alleen tijdens workshopronde 1.)

Schrijf je hier in!

7. Hoe zet ik mijn power als vrijwilliger in?

Veel mensen die leven met hiv weten uit eigen ervaring: door je in te zetten als vrijwilliger in de hiv-community maak je verschil voor andere mensen met hiv. En je wordt er zelf ook beter van: omdat het goed is voor je sociale leven, om te horen hoe anderen met hiv omgaan of omdat je vaardigheden ontwikkelt. Bertus Tempert en Niels Drost zijn vrijwilliger bij de Hiv Vereniging. Zij vertellen over hun ervaring, en de mogelijkheden om je als vrijwilliger in te zetten. We bespreken met elkaar hoe iedereen daar tegenaan kijkt. (Let op: alleen tijdens workshopronde 2.)

Schrijf je hier in!

8. Je gezondheid als positieve vrouw

Een workshop speciaal voor vrouwen die leven met hiv. Deze workshop is een gesprek samen met vrouwelijke hiv-behandelaar Tania Mudrikova uit het UMC Utrecht en Renee Finkenflügel, medewerker medische belangenbehartiging bij de Hiv Vereniging: welke bijwerkingen komen bij vrouwen geregeld voor? Hoe gaat het met de menopauze? Kun je zelf iets doen tegen botontkalking en vermoeidheid? Hoe kun je veilig een gezonde baby krijgen? Mag je borstvoeding geven? Hiernaast komt de sociale kant van leven met hiv aan bod: wie weet dat je hiv hebt? Met wie kun je je verhaal delen? Hoe zorg je voor jezelf als je ook zorgt voor je gezin of je ouders? Heb je contact met andere vrouwen die leven met hiv?

Schrijf je hier in!

9. Hiv op je werk

Heb je je leidinggevende en collega’s verteld over je hiv? Ben je dat eigenlijk verplicht? En de bedrijfsarts, moet je hem of haar vertellen over je hiv-infectie? En hoe zit dat als je in de zorg werkt? Of bij de politie? Of in de horeca? Kun je in het buitenland gaan werken? Als je met hiv gediscrimineerd wordt, hoe ga je daar dan mee om? Dit zijn voorbeelden van vragen die kunnen spelen bij hiv op je werk. Ronald Brands geeft een korte update over hiv op je werk en er is vooral ruimte om ervaringen te delen. (Let op: alleen tijdens workshopronde 1.)

Schrijf je hier in!

10. Hiv in de gezondheidszorg

Je hiv-behandelaar en hiv-verpleegkundige zijn vertrouwd met hiv. Maar hoe zit het met je huisarts, tandarts, andere specialisten, prikzusters? Heel veel mensen met hiv hebben goede ervaringen, maar we horen toch geregeld dat iemand met hiv anders wordt behandeld. Er kan negatief worden gereageerd op hiv of er kunnen vragen zijn over overdracht. Soms wordt er te gemakkelijk omgesprongen met het beroepsgeheim en je privacy. Hoe ga je hiermee om? Wat doe je bij discriminatie? En hoe dien je een klacht in als je ontevreden bent over een zorgverlener? Bij deze workshop geeft Ronald Brands een korte update over hoe er binnen de gezondheidszorg met hiv wordt omgegaan en er is vooral ruimte om ervaringen te delen. (Let op: alleen tijdens workshopronde 2.)

Schrijf je hier in!

11. Perspectief op genezing van hiv?

Bij tal van instituten wordt wereldwijd onderzoek gedaan om te komen tot genezing van hiv. Arts-microbioloog Anne Wensing (UMC Utrecht) vertelt over over de stand van zaken van deze onderzoeken. Verder delen we onze kijk: hoe belangrijk is het voor jou als je zou kunnen genezen van hiv? Zou er dan iets veranderen in je leven? (Let op: alleen tijdens workshopronde 1.)

Schrijf je hier in!

12. Theater tegen taboe en stigma (English spoken)

Veronica van de Kamp maakt als producent bij de Ghanese dramaproductiegroep Stichting GAM voorlichtingsfilmpjes voor de Afrikaanse gemeenschap. Bij deze Engelstalige workshop wordt gebruikgemaakt van theaterspel om het taboe op hiv tegen te gaan. (Let op: alleen tijdens workshopronde 2.)

Schrijf je hier in!

13. Iedereen kan zingen

Het maakt niet uit of je de sterren van de hemel zingt of dat je het idee hebt dat je helemaal niet kunt zingen: in deze workshop gaan we op zoek naar jouw geluid. Aan de hand van ademhalingstechnieken en zangoefeningen werken we aan een lied dat we aan het einde van de middag zullen zingen. Zingen verbindt en geeft je energie en kracht!

Schrijf je hier in!

14. RETHiNK+ zeven minuten filmpjes over hiv in Nederland

In de filmzaal kijken we naar informatieve en geregeld ontroerende korte filmpjes die een goed beeld schetsen van hiv in Nederland. Gino (15) speelt de hoofdrol in het filmpje over kinderen en jongeren met hiv in Nederland. In de minidocumentaire over het project Positieve Krachten Bundelen zien we hoe in Rotterdam mensen met hiv van buitenlandse afkomst worden begeleid door een maatje; een vrijwilliger die zelf ook hiv heeft. Dit gaat in goede samenwerking met het ziekenhuis en heeft ook als doel om de therapietrouw te verbeteren. In het filmpje over stigma staat de ervaring van de energieke jonge vrouw Hanne centraal. In de mini-documentaire over het Amsterdamse H-TEAM zien we hoe dit samenwerkingsverband alles op alles zet voor een toekomst zonder nieuwe hiv-infecties.

Schrijf je hier in!

15. Hoelahoep

Hoelahoep is al lang niet meer alleen voor kinderen. Steeds meer volwassenen doen het. Hoelahoep is een leuke work-out: goed voor je lijf, je spieren, je coördinatie en je conditie. Hoelahoepen is een uitstekende manier om je lichaam en geest te versterken, om af te vallen en om te ontspannen. Je zet niet alleen je lichaam aan het werk, maar je laat ook je linker- en rechterhersenhelft samenwerken. Hierdoor nemen je concentratie en creativiteit toe. En misschien nog belangrijker: ook je geluksgevoel en het aantal glimlachen per dag nemen toe!

Schrijf je hier in!

16. Fotograferen met je smartphone

Vrijwel iedereen met een smartphone maakt weleens foto’s. In deze workshop leer je meer mogelijkheden zien, meer spelen en creativiteit. We gaan ook in op de technische kant van het fotograferen met je smartphone. Met handige tips maak je meteen betere foto’s!

Schrijf je hier in!

17. Time to Make Up!

Make-up artiest Paul van der Wal was als kind al gefascineerd door make-up en beauty. Paul laat je bij deze workshop zien wat de mooiste plekken zijn van je gezicht en hoe je die het beste kunt accentueren. Neem je eigen make-up mee! Het ene kwastje is het andere niet.

Schrijf je hier in!

Workshops

Speciaal voor jongeren tot 30 jaar

18. Vloggen

Heb je een vlog? Of zou je een vlog willen beginnen? Zou je over hiv gaan vloggen? Of is dat het wel het laatste dat je wilt delen en wil je over iets heel anders vloggen? In deze workshop leer je de fijne kneepjes van het maken van video’s voor je eigen vlog. Je gaat onder leiding van een zeer ervaren vlogger aan de slag met een iPad waarmee je leert filmen, editen en er wordt uitgelegd hoe je het uiteindelijke filmpje succesvol onder de aandacht brengt. (Let op: alleen tijdens workshopronde 1.)

Schrijf je hier in!

19. Hiphop

Dans is een belangrijk onderdeel van de hiphopcultuur. Door de jaren heen hebben zich verschillende stijlen ontwikkeld. Bij deze dansworkshop leer je de belangrijkste technieken van de verschillende hiphopstijlen en je leert ook hoe je deze stijlen kunt combineren. En daar blijft het niet bij: breng je creativiteit in als we gaan improviseren: bedenk je eigen dansmoves! (Let op: alleen tijdens workshopronde 2.)

Schrijf je hier in!

Share the Power wordt mogelijk gemaakt door: